Wednesday, May 5, 2010

Adoi.. kenapa sedaplah pulak....???


Semalam, akak puasa.. tahap kemalasan melampau.. akak masak ikan taucu jer untuk buka puasa dan seperti hari2 puasa yg lain akak akan/tentu/mesti/tetap akak buat chekodok udang campur taugeh campur kucai...

Kesian suami semalam baru nak baik dari sakit perut akibat makanan yang dibeli di tepi jalan. Akaklah tukang yang membeli tapi akak tak pulak beli untuk akak sebab dah berjanji dengan kawan dialysis minta dia belikan nasi lemak yang dia kata sedap untuk akak. Akhirnya dia pun tak dapat nak belikan sebab kedai nasi lemak itu tutuplah pulak... (Gitulah orang melayu.. berniaga.. laku jer sikit.. ambil cuti.. tak kira orang yang datang nak beli... dah seminggu kami cuba nak beli tapi tak buka-bukak... Hmmmmmm.....)

Dulu semalam akak masak bubur saja. Habis satu rumah makan bubur saja sebab suami mula kena ceri-beri hari isnin... malam isnin tu masak bubur.. semalam hari selasa akak masak taucu.. tak sedap lansung... tak beresa...(ekjackli cara cakapnya cenggitu...) rasa nak lempau kat muka.... Huh.. cakap pun tak guna...

Tapi lah.. kan...

Hari ni akak masak kari ikan bawal.. punyalah sedap. Tak pernah rasa sedap cenggitu. Selalu akak masak tak sesedap itu..hari ni sedaplah pulak... Betul... akak sendiri sampai bertambah-tambah makan... kena pulak dengan sambal belacan... fullamak... memang tersedap...

Tapikan...

Yang sedihnya suami akak dari awal subuh tadi dah keluar rumah pergi meeting ke Putrajaya... sampailah ke petang.. lepas tu kena meeting lagi dari petang membawa ke malam... kesiannya... sibuk sungguh dia... memang 2 minggu ni memang dia sering kena panggil untuk meeting secara tergempar... nanti bila balik tengahmalam nanti, sure tak makan dah... tapi lauk ni memang sedap..

Gitulah selalunya bagi akak serbasalah... bila dia ada rumah, macam semalam... taklah pulak sedap masakannya.. bila sedap cenggini... Huishhhhhh.... guiltynya.....

Tengoklah betapa menyelerakan.... warna kuahnya....


Selalu orang ambil gambar nasi yg baru disenduk bersama-sama lauknya.. tapi ini membuktikan yang lauk ni sedap.... licin pinggan... akak tak licinkan betul-betul sebab akak tambah lagi nasi....


6 comments:

  1. Sama mcm I, Akak.. kekdg bila kita beriya masak, TK balik, dia dah kenyang.. Tp bila kita beralah pd sindrom M, tak masak, dia balik buat terketaq2 lapaq..

    Akak pakai rempah kari cap apa, Akak? Suka dgn kalernya.. tengok pun tau sedap.. N mungkin gak kali ni Akak pakai ikan bawal yg xtra fresh.. itu yg menambah lazatnya tu..

    ReplyDelete
  2. ja,
    tak sanggup akak baca bahagian..kita tak masak..dia terketaq2 lapaq... (memang itulah yang selalu terjadi... serupalah...nyama-nyama...)
    Akak sejak duduk penang, kenai mami dan mamak penang, depa syorkan akak pakai rempah baba...dulu akak guna adabi, tak sedap.. kuah tak cantik..tepung tenggelam, air naik.. pakai baba...sedappppp.....

    ReplyDelete
  3. Salam Mah,

    Saya suka masak tauchu, tp sejak tak de supply taucu dari Ipoh lama jugak tak masaknya. Tapi kari, boleh katakan dah jadi macam orang penang I ni! Selang sari mesti kena masak...hihi! Saya pun guna rempah babas...tapi letak cili kering yg dah di blend sikit... bagi pedas dan nampak cantik gulainya. Kalau Mah singgah blog saya boleh tengok kari bawal saya kat title Hari Raya Eve.

    Sorry ler dah terpanjang ler pulok! Suka citer bab masak2 ni...

    ReplyDelete
  4. lili,..
    kalau lili nak tulis panjang,pendek pun saya suka.. kita kan suka baca... tulislah...
    orang penang kebanyakkannya memang suka guna babas + cili mesin.. sebab tu kari depa sedapp.

    ReplyDelete
  5. Semalam saya pun masak kari. Sedap lah agaknya (nak perasan gak). Saya pun pakai rempah Baba gak. Goreng plak papadom.. Perhhhh...!

    ReplyDelete
  6. azie,
    bila kita yg masak..sebenarnya memang sedap.. tapi saja ngengada nak cuti masak...

    ReplyDelete

Sila beri komen anda.

Hamster nak makan...