Monday, November 2, 2009

Lauk akak hari ini.

Acar mentah timun, tomato dan bawang besar....penghilang muak....

Voilla ..... segar bugar lagi cik udang tu....


Alhamdulillah... Rasanya lengkap dah lauk untuk malam ni. Tempohari ada sahabat yang dihantar conference ke Kota Kinabalu, Sabah. (Eeehhh.. tetiba cerita pasal sabah lak...).

Macam ni... bila pergi sabah.. selalunya orang akan kirim udang...UDANG Laut... besar-besar sizenya.... Sempena dah ada dalam esbox.. kata bibik coolcas..., akak ambil dan masaklah. Resepi akak dari dahulu hingga sekarang, kalau ada udang besar ni, akak akan masak kari pekat. Barulah terangkat....

Inilah hasil lauknya. Kalau ada nenas lagi sedap, tapi kat luar tu hujan mencurah-curah..tak kuasa nak keluar pergi beli nenas...

Ada timun, lemon, tomato buah dan bawang besar... hiris-hiriskan buat jelantah.


6 comments:

  1. Salam Rahmah, macam tuh punya sedap makan malam..berapa pinggan masuk piut tuh..he he he

    ReplyDelete
  2. kak nani,
    jika sebelah rumah, hendak juga saya menghulur semangkuk kari udang tu...
    malam ni memang nak makan betul2 sebab besok kena puasa...
    (serampang 2 mata.. boleh kurangkan pengambilan air)

    ReplyDelete
  3. kak nora,

    kalau setakat masak kari, pandailah saya.. kalau buat abuk2 ke, sagu kacau ke...kek ke...biskut raya ke... parah saya...
    nak kata sedap tu, jemputlah datang bangi, kita rasa sama-sama...:)

    ReplyDelete
  4. Bila la kakcik nak sampai kat rumah Adik ni.. hmmmmm.. sedapnyeee... (psssttttt Dik.. bukan jelantah tau... jelatah daaa.. jelantah tu nasi yang tak begitu masak...) ;)

    ReplyDelete
  5. kakcik,
    jemputlah jalan-jalan ke bandar baru bangi...kalau nak tunggu saya jemput kawinkan anak...hmmmm entah bilalah nak bermenantu...(anak kecik na lagi...)kalau jemput raya, dah terlepas..jemput raya haji kot....
    TQ kakcik.. saya dah terasa selesa guna jelantah..rupanya jelatah..(buang n aje...)
    Awalnya sampai offis.

    ReplyDelete

Sila beri komen anda.

Hamster nak makan...