Friday, January 29, 2010

No more Nasi Ayam.

Selesai dialysis, terus menuju ke keweta....Boss ada persidangan maka hari ini akak kena sensowang datang dan sensowang balik. Dalam pada itu puas memikirkan mana nak makan sensowang... Dalam-dalam memikirkan manalah tempat yang sedap nak pergi makan. Siapalah nak ku panggil menemankan... Pikir-pikir dah sampai sini.

Dalam menanti lampu isyarat bertukar kaler kepada warna kegemaran Aisyah, akak masih memikiorkan dalam-dalam... Puas segenap bangi akak bayangkan tempat makannya lama-lama akak bagi tekak buat pilihan...

Tekak memilih nak makan rojak sotong... Maka di sinilah tempat yang sesuai...

Berselera sungguh akak makan rojak sotong... Kalau kak som sure dah tulis Rosot... Selalunya orang kalau makan rosot mesti dengan cendol... tapi akak makan dengan my peberet...
jeng jeng jeng.....

ABC....
( Dah sempena sedang ABC.. makanlah ABC....)


15 comments:

  1. Wahh hebat nampaknya ROSOT tuh.. terlior gak nih..

    Biasanya bila time ABC saya tak minum ais. Tapi ABC tu memang sedap ler sangat nampaknyerrrr...!

    ReplyDelete
  2. azie,
    bila kita jumpa nanti, bagitau jer nak makan apa... akak bawakkan... no wolly ma.... :-)
    ABC ni memang best.. ada sekali tu akak kena ABC kaler dia... takut/ngeri nak makan...

    ReplyDelete
  3. Salam Dik Mah..

    masak nasi ayam guna beras bario, sedap tau.. :)

    Kakcik ni, sejak Mazidul tulis pasal rojak tepi jalan tempohari, belum lagi makan rojak tu.. Tapiiiii.. itu kat Jalan Kuching. Harap2 rojak yang Abg Mus selalu beli kat TTDI tu, tidaklah ada menterlibatkan spesis yang di Jln Kuching tuuu... :)

    ReplyDelete
  4. kakcik...
    citerlah betul2 apa dah depa buat pada rojak tu?...

    ReplyDelete
  5. Wahhh ada orang sudah offer baekkk punyer nih... FA kalu baca mesti jelez tahap GABAN nih...

    terimakasih KAK... setakat ni, nak simpan dulu menu yang kunun teringin... cewahhhh...

    ReplyDelete
  6. Adoi laa...

    Dah lama tak makan rojak dan Abc tu. Terliur sungguh nih !!

    ReplyDelete
  7. Tie,
    kalau kat terengganu, mudah tak nak cari gerai jual rojak sotong mcm ni? Kat bangi ada banyak...

    ReplyDelete
  8. Akak, kalau boleh biorlah sotong melebehi artikel2 lain, boleh?? Makanya untuk Akak ialah ROSOT, untuk I SOTRO. Jom kita buka cafe?? RahKal = rascal? hahaha...

    ABC tu pulak.. nehi kacang tanah yg dah dihancurkan atau sebijik2.. That's my 'confinement', ngeh2.

    ReplyDelete
  9. sedapnya rojak tuh, teringatlak rojak ayam dengan sekolah mana ntah area kajang tuh, best gilos!!!

    naper tak leh makan nasi ayam lagi ke kak?

    hepy weekend akak

    ReplyDelete
  10. akak,

    di kemam banyak juga.
    kita panggil rojak ayam. tapi otomatik ada mee .
    heeeeeee

    ReplyDelete
  11. kak som,
    olehkerana kita sama-sama suker sotong..akan kita ceritakan hal berkaitan sotong..
    nak tumpang bertanya, mushkil dah lama... ada dalam satu entry tu, u tunjuk sotong dalam tin.. u masak sambal sotong guna sotong dalam tin ker?
    Nanti kita bukak macam delifranze tu, RAHKAL..atau SOMRAH...sure melotop....

    birU,
    tadi akak nampak kat mana STRIDE...
    rojak ayam kat sekolah mana pulaklah nak dicari?
    bukan takleh..nanti kembang macam ayam telor...

    birU,
    nanti akak nak cuba yang kemaman punya rojak ayam..

    ReplyDelete
  12. IS,
    ada anak kecik sering bagi sindrom cakap pelat buat kedua ibubapa....
    contoh: suami akak bila nak tutup suara tv.." yang, tutup suwawa"..

    ReplyDelete
  13. Akak, tak sangka ada soklan mushkil yg lama dipendam untuk I, haha.

    Sotong dlm tin tu di'guna pakai' time I malas yaRabbi. Digoreng dgn sikit minyak, dush bawang besar/putih, halia sikit dan cili merah or cili padi. I tak pernah buat sambal guna sotong dlm tin. Sotong kembang yg dah siap direndam tu saja satu2nya sotong I buat sambal (even fresh sotong tersangat jarang I sambalkan sebab I tak reti masak .. haha keji ek??)

    ReplyDelete
  14. kak som,
    pagi tadi masih terdetik dalam liver i, apa nak dibuat dengan sotong dlm tin ni...(sambil memandang/merenung tin sotong cap REX~bilakah persoalan wesepi untuk masak sotong ini akan dijawap oleh cik som...)
    naik atas, bukak laptop~alahai~persoalan yg menyesak fikiran dah berjawap...thank you..thank you...
    kami sekeluarga memang suka sambal sotong terutama sekali Zahrah...
    fresh sotong pun sedap disambal selepas sotong tersebut disolekkan dengan garam kunyit dan digoreng, ketepikan dan kemudiannya disambalkan....cuma guna cili mesin/bawang merah/bawang putih sikit/asam keping.... makan nasi panas2...sodapppp...

    ReplyDelete

Sila beri komen anda.

Hamster nak makan...