Thursday, February 18, 2010

Alhamdulillah.. Percubaan Pertama kali.


Asalnya akak hanya nak makan sandwich beef salami untuk berbuka.. tapi rezeki lebih diberikan pula untuk berbuka hari ini..... Hanya Syukur kehadrat Allah snw dipanjangkan....


Hari ini berjaya lagi berpuasa. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah snw yang melimpahkan kesihatan yang baik dan juga rezeki yang melimpah....

Untuk berbuka puasa hari ini akak telah mencuba membuat resepi yang telah diberikan oleh Puan Ja dari 'Ianya bermula disini'... Memang sedap resepi yang diberikan dan kesedapannya harus selalu dibuat... Terima kaseh Ja....

Inilah hasil dari resepi Puan Ja ' Beef Pan cakes'....


Semasa kedatangan Puan Fa tempohari akak sempat meminta resepi 'Cream Caramel.. Dan resepi yang diberikannya memang memeranjatkan akak. Ianya adalah mudah disediakan dan hasilnya... sungguh memuaskan. Kalau dulu akak ingatkan nak buat 'cream caramel' sangatlah susah.. kena belajar hingga perlu ambil kursus khas.. tapi.. alhamdulillah... dengan mudahnya 'cream caramel' mudah untuk di hasilkan.... Terima kaseh Fa....

Biasalah perut akak yang berbagai ragam ni.. jika hanya makan itu sahaja tidaklah mencukupi.. maksudnya yang lebih tepat... kalau takda nasi, tak boleh jadi... maka akak pun membuat sambal tempoyak kacau...

Sambal tempoyak ini sedap dimakan dengan ikan cencaru bakar... memang sedap. Akak dah bakar cencaru tapi dah siap selesai cencarunya... (selesai masuk perut...).

10 comments:

  1. Salam Cik Mah...hehe...dapat jugak jadi pengkomen pertama kat umah ni ye!

    Tempoyak kacau tu macam versi Perak tempoyak masak ke? Saya selalu buat gak...maklum ler orang Perak...hehe...

    Thanks ye...sebab singgah my blog hari tu...tapi tuan blog ni tak sempat nak hapdet citer yang banyak lapuk dari current... tengokler bila mood swing dah ilang! :)

    ReplyDelete
  2. Wah, bersemangat (thumb up). Akak tak jadi buat sos cicah dgn bender ke??

    ReplyDelete
  3. lili,
    terima kaseh singgah sini... dapat jd nombor satu lagi...
    tempoyak kacau memang sama dengan versi perak.. memang membuka selera.

    kak som,
    bersemangat... sos air asam cicah bender, lauk untuk esok.. dah ada barang semua tp suami cakap.. dah banyaknya masak...
    memang simpan untuk menu esok... insya'allah....

    ReplyDelete
  4. Waaaaahhhh!! Bersemangat dan rawjinnya Akak.. Lempeng/roti daging Akak nampak sedap, terserlah dagingnya..

    Akak, cream caramel tu pakai teloq, susu pekat n esen vanilla je ek?

    ReplyDelete
  5. mmm...cream caramel tu buah peach ke akak? anak-anak suka yang macam itu.

    ReplyDelete
  6. Salam Dik Mah...

    huhuhu..bilalah pulak kakcik nak buat cream caramel ni... jejes ayoliyo dah tengok gambo kat atas tu.... :(

    ReplyDelete
  7. Ja,
    lempeng tu memang sedap..(jgn bagitau nijella...nanti dia songlap lg wesepi u...)
    yes.. cream caramel tu hanya 10 biji telor, 3/4tin susu pekat, 1 tin susu air, esen vanilla... senang yang amat.... tak sangka...

    eleena,
    memang letak buah peach... akak pun tak sempat wasa... budak2 dah kesedapan...

    QJ,
    u lagi pakar,.. apalah sgt wesepi i tu...

    kakcik,
    mudahlah kakcik... kejam mata pun boleh buat... :-)

    ReplyDelete
  8. kalau rumah kita tempoyak versi n9yg masak bersama daun2 kayu tuh mmg berhantu...sedap je nampak cream caramel tuh...:)

    ReplyDelete
  9. zila....
    kalau ada sayur mayur, memang akak masuk semua.. tp tak beli...
    cream caramel tu mmg mudah dibuat.... cubalah...

    ReplyDelete

Sila beri komen anda.

Hamster nak makan...