Malam sabtu dengan gigihnya akak buat chekodok untuk dijadikan dinner cum sahur...
Bersungguh2 kopek udang dan blend
campur daun bawang dan bawang hiris...
kira okay jugak rasanya... kena dengan kuah cili...
berebut-rebut makan dengan semua...
tapi suami pula ajak makan nasi lemak kat Pasar BBBangi
sebab suami teringat-ingat sambal ikan bilisnya yang sedap pada selera suami
akak suka nasi lemak kak sham kg baru...
suami suka nasi lemak ni...
habislah puasa... suami kata esok puasa....
mestilah rendang ayam...
sedap.....
maka suami minta dua ketul peha...
memang sedap kalau makan panas-panas....
jadinya tak perlulah pergi pasar tani MAEPS Serdang...
semuanya boleh dapat di sini...
ingatkan nak beli bawang besar, kecil dan putih di Serdang,
tapi....
nampak kat sini pun ada jual...
beli kat sini ajer....
Balik masak kari kepala ikan
sebab hari jumaat tu kari nyonya style..
yang ini mamak style...
akak memang dari kecik2 lagi suka taugeh ipoh ni..
so belilah...
di goreng dengan udang...
best...
akak buat sambal sotong hidup...
memang sedap makan dengan nasi panas-panas...
togeh Ipoh..???
ReplyDeletetogeh kacang soya eh??
ni senang nak buang ekor dia..
panjang2 n besar2..
IS,
ReplyDeletesejak kecik2 arwah mak dah panggil togeh ipoh... kalau nak buang ekor, mmg senang.. rasa pun lg sedap....
togeh kacang soya kot... sbb yg kecik tu togeh kacang hijau... betullah tu...
sambal sotong itewwwwwwwwwwwwwwwwwww....
ReplyDeleteAI,
ReplyDeleteterus terang akak cakap, malam sebelum ini (5 hari lepas)akak masak sambal sotong lagi sedap... yg ini biasa-biasa jer....yang itu punya...superb... yg ini sebab dah termasak, terpaksalah makan....