Terkejut akak... sedang akak tengok Nigella... tiba-tiba dia tunjuk cara nak buat
cucuq udang...
cucuq udang... nigella baru belajaq nak buat?..
Tapi dia guna nama comercial...
' Prawn Cakes... '
Kalaulah nigella tau
kita kecik2 dulu..
40 tahun dulu dah makan cucuq udang...
sure dia sedih dan terkesima....
apapun lepas ni akak kena pergi kedai
beli udang dan daun bawang
nak buat
cucuq udang
untuk buka puasa.....
Minah salleh ni pun makan cucuq udang akak...
KAK.. sedap tu Cucur Udang. Campur daun kucai, udang basah..
ReplyDeleteKena lak kalu ada Kuah Kacang... perhhhh!
Azie kalu buat utk anak-anak, mesti nak kena buat sekali Kuah Kacang tu, anak2 makan sampai puas..
Selamat berbuka KAK...
Kesian si Nigella, ketinggalan LRT..
ReplyDeleteCucoq udang I buat semlm laris di pasaran gelap anak-beranak..
Selamat berbuka, Akak!!
azie,
ReplyDeletesemua akak dah sediakan.. tukang buat jer takder lagi...
nigella... dia sanggup tak datang buatkan utk akak?...
ja,
nigella ni kan... akak pun kesian kat dia...
kita dah 40 tahun makan cucuq tu, dia barulah discover..
sekarang dah pecah tembelang dia taklah terrer mana....
sekadar nak kongsi ilmu.Zaman kegemilangan mak Nyah ila berniaga kuih di pasar malam memang kesemua kuih2nya sedap dan seawal jam 8 malam bisanya yang tinggal talam kosong jer.salah satu favourite ila masa tuh kuih cucur udang dia.Apa yang uniknya cucur udang dia di mana org2 cina dan india turut jatuh hati,di luarnya garing tetapi didalamnya punyalah lembut giler.tapi NO SODA tau.rahsianya..Cucur udangnya di bancuh sedikit cair (tapi jgn lah cair sgt)dan di lebihkan taugeh.memang sekali makan pasti akan teringat sokmo kerangupan dan kelembutan cucurnya....:D
ReplyDeletedan masa dudk kat flat Jalan Tun Razak dulu ada orang jual ABC bersama cucur udang yang di hidangkan bersama sengkuang dan timun yang dipotonh halus memanjang dan di makan dengan kuah kacang mahupun kuah sambal cuka.Aduhyai bestnya zaman dulu2..La ni kalau nak mkan cucur yang sedap kena buat sendiri.maklumlah kalu yang jual kat gerai 2 skrg ni banyak yang bubuh soda..tak sedap sbb bekak minyak...
zila,
ReplyDeleteterima kaseh kongsi petua membuat cucuq udang sedap...
akak pun belum bancuh lg. Ingatkan nak tunggu nigella buatkan...
sekrang memang kita payah nak jumpa cucuq udang sedap sebab byk peniaga nak untung saja...
jadinya, terpaksalah buat sendiri.....
Best gak resepi yang ILA bagi tu. Memang biasanya ada yang campur dgn sayur... tp taugeh tu nak kena jaga2 sebab dia mudah basi.. apapun memang sedap, sbb rangup..
ReplyDeleteAzie lak kalu buat, bancuh dgn air suam. Petua mertua untuk dapatkan cucur yg lembut...
azie,
ReplyDeleteterima kaseh juga buat azie kerana sudi kongsi petua... makin bertambahlah ilmu akak nak buat cucuq udang untuk buka nanti....
wah..
ReplyDeletebab cucuq udang la pulak.. memang sedap woooo... tambah kalau dapat makan dengan kuah kacang.. :)
(hari ni terlebih sibuk bancuh air.. sampai lambat bagi respon kat rumah kawan2...)
Sian Nigella..ada gak yg dia ketinggalan. keh keh keh...
ReplyDeletebaik!! ptg ni nk singgah gerai beli cucur udang. lalalalalalala
Akak, ntah2 Nigella baru je berskype ke SP belajar cara buat cucur 'hands-on' dgn chef Ja.
ReplyDeleteJemput2 masin tak sama dgn cucuq ke?
kakcik,
ReplyDeletesaya lebih rasa original bila cicah kuah cili drp kuah kacang. Masa kat penang dulu, saya selalu beli depa punya cucuq udang tapi bila balik buat kuah cili sebab saya dah terbiasa makan dengan kuah cili. Kat penang depa jual dgn kuah kacang...
kakcik,
buatkan air nak buka posa nanti....
Ai,
petang ni semua rumah harus...
sure buat cucuq udang....
kak som,
I dah terpikir jugak sebab petang semalam ja buat cucuq udang, pass tu tghari ni, barulah si nijella terhegeh-hegeh kat dapur dia buat 'prawn cakes' kununnya... dahla belajaq tak bagitau nama guru, tukaq nama pulak... memang nak kena si nijella ni... cakap jerlah terang2 resepi amik dari ja dan namanya cucuq udang...bukan prawn cakes...(semua dia nak omputihkan...)
jemput2 masin sama jer dgn cucuq cuma tambah udang jer....
u panggil jemput2..
ja panggil cucuq
i panggil chekodok
nijella panggil cakes....
semuanya sama...
makan panas2... tuang ayaq kopi kg...
keperut jugak sudahnya....
satu lagi petua baru teringat.masa tu tonton rancangan masakan yg si Sheila rusli punya tuh..katanya kalau nak ranggup di luar lembut di dalam bancuh guna air dr ais.pernah try menjadi jugak..
ReplyDeleteSalam hajah,
ReplyDeleteCucuk udang sedap dengan kuah kacang. Tapi anak-anak di rumah ini suka cucuk yang plain, just bancuhan tepung bersama telur dan air.
zila,
ReplyDeleteterima kaseh sekali lagi...lain kali akak cuba pulak bancuh dengan air ais...
kak hajah nora,
belum biasa makan dengan kuah kacang... kita tekak makan dengan kuah cili....
Akak, kuah cili Akak tu Akak buat dgn cili hidup, bwg putih n cuka, ek?
ReplyDeleteja,
ReplyDeletetadi masa nijella amik resepi ja, ja tak ajaqkan semua... sebab dia makan takdak kuah cili...
(pandai ja... dahlah nijella tukaq nama jadi prawn cakes...nama ja dia tak sebut pun...)
akak ikut resepi turun temurun dari arwah makcik akak... guna cabai kering giling...bawang putih n air asam jawa... cuka, perut dah thua ni tak tahan. dulu2 arwah makcik akak buat pakai cuka...
Sj tanak ajaq dia.. dah nampak dr awal bakat dia melawan toke..
ReplyDeleteI ni dgn cuka bknnya sejak2 dah tak muda ni, even masa blom tua dolu pun sgtlah perut ni tak ngam dgn cuka..
*Tgh dok imagine Akak duduk bersila sambil giling cili kering..
ja,
ReplyDeletebayangkan,
akak sedang menggiling cili...
sekilo....
duduk bertimpuh ayu gitu...
sambil rambut di urai mcm iklan sunsilk....
auwwww..... sure shedap cili giling tu....
akak,
ReplyDeletebayangkan akak sedang menguli tepung
rambut yang terurai ditiup angin yang lembut
pup...jatuh sehelai dalam tepung...
hehehehe.....
fa,
ReplyDeletetepung yg dah kena wambut yg mengurai tu..
akak buat roti chanai khas untuk
tuan punya keta bawu.....
ngeh..ngeh..ngeh...