Tuesday, January 26, 2010

Juadah berbuka puasa hari ini.

Khas buat kak som..
mula2 memang berkelim...

bila bakar.. mengganggah lak...

inilah curry puff...

inilah... apple turnover... sama mcm kat delliferanze...kan...setuju tak kak som?...



Insya'allah... ( Kena sebut juga sebab kita bukan pasti lagi sekejap lagi kita masih ada ke dah tiada...)..selesai saja menonton cerita ER pukul 600 ptg nanti, akak akan turun untuk memasukkan inti curry puff ini kedalam pastry puff yang telah di keluarkan dari esbok sejak pagi tadi...

Akak teruja sungguh melihatkan kak som kita a.k.a somuffins membuat dan menayangkan curry puff buatannya di dalam blognya. Adui.... habis tumpah kolam air liur akak melihatkan keenakannya curry puff buatan air tangan seorang blogger. ( 2 hari akak memendam rasa...)
Dan jika keadaan mengizinkan, akak akan buat 'apple turnover'....untuk berbuka nanti..

Lihat sajalah inti curry puff ini...

Dan sebaik azan berbunyi juga akak akan makan nasi berlaukkan ikan pekasam goreng dan masak lemak rebung dan ikan pelaling.


24 comments:

  1. aiyooooooooo!!!

    itu masak lemak rebung..bukan takat sekolam, selaut air liur ai meleleh2 tgk kak oiiiii

    ReplyDelete
  2. ai,
    manyak-manyak solly ma..
    takder niat nak tumpahkan ayaq lioq...

    ReplyDelete
  3. alamak! pecah pulak kolam air liur kakcik tengok masak lemak tu... nyum nyum nyum...

    ReplyDelete
  4. kakcik,
    jangan terpedaya sangat ngan gambar tu..mungkin tak berasa sedap pun...:-)

    ReplyDelete
  5. Hajah,
    Untuk lunch tadi ada juga masak lemak ikan dengan asam belimbing

    ReplyDelete
  6. kak nora,
    sedap lagi masak lemak ngan belimbing...
    manalah supplier belimbing ni..????
    selalu kak jamilah ambik belimbing kat umah kak soyah, bagi saya kat dialysis...
    esok nak cuba tanyalah...

    ReplyDelete
  7. Wahhhh .. ni dah leeebeh nih.. siap dgn turnover sekali??

    Mana boleh cenggitu? Kita iri hati taw.. Kena goncang pokok epal bakang umah. Kita pun nak buat turnover a new leaf, hahahahaaaa <- dah agak mereng nih.

    ReplyDelete
  8. kak som,
    2 hari u berjaya membuat kolam tadahan air liuq i tumpah merewah... tiba-tiba i tewingat...
    dulu i cukup suka 'apple turnover' kat delifrance.., why not i cuba buat.. nanti u tengok gambarnye..siap ada gula icing atas puff lagi...
    (Cair tak?...)... kat umah u pun musim epal gak yer?.. kat umah i dah nak abis... tinggal sebiji dua jer... (perasanlah konon kita ni memasing dok kat oberseee).

    ReplyDelete
  9. Akak, dah kul 1125pm nih and I duk menunggu tampalan2 yang boleh buat I menitiskan tis tis tis ... tapi lum ada lagi nampaknya.

    Pokok epal kat bakang umah tinggal 3 biji jer (ekceli hadiah cenderahati dari majlis kawin jiran 2 wks ago, hehe)

    ReplyDelete
  10. Akak, dah kul 1125pm nih and I duk menunggu tampalan2 yang boleh buat I menitiskan tis tis tis ... tapi lum ada lagi nampaknya.

    Pokok epal kat bakang umah tinggal 3 biji jer (ekceli hadiah cenderahati dari majlis kawin jiran 2 wks ago, hehe)

    ReplyDelete
  11. kak som,
    malam semalam boss pakai komputer, sampai i pun tertidur... so sowwy...
    apple turn over i, boleh jual lah...
    ni i masukkan gambar...

    ReplyDelete
  12. vahvahvah ... burrrp!! alhamdulillah kenyang.
    Semuanya sodap, den mongah ni ha..

    (kena lucutkan *r* nampaknya nih)

    ReplyDelete
  13. kak som,
    i tgh mengunyah ni...
    nyama2 kita burp...

    ReplyDelete
  14. eeee..kelakornya puff tu, tenganga lepas kena masuk oven...kihkihkih...lepas letak atas pinggan boleh lak tersengihhhhhh gituu...hehehe

    ReplyDelete
  15. fa,
    itu nama curry puff tak sedar diri...
    dia tak tau lepas keluar oven, berapa mulut lak yang nganga nak ngap dier....
    dia ketawa2 kot, lps dok dlm esbok..sejuk..lps tu dok dlm oven..panas....

    ReplyDelete
  16. Nak buat karipap...! Nak buat karipap...! Nak buat karipap...!

    ReplyDelete
  17. lain kali..cubit kelim karipap tu kuat2!!

    ReplyDelete
  18. azie,
    jom... kita buat dan ngap sama2...

    IS,
    cubit dah... kuat jugak.. tapi dia nak ngangag jugak... degei...

    ReplyDelete
  19. habeh lah i, tak pandai buat ni semua. takat ambik gambar kat bakery lepas tu tayang kat blog boleh le.

    ReplyDelete
  20. eleena,
    belum abeh lg...
    beli doh yg dah sedia kat supermarket...
    inti boleh letak sardin ker....
    senang lah....

    ReplyDelete
  21. selamat berpuasa dan berbuka nanti..
    semalam kan?
    ekekke

    akak,
    saya terer gak kelim2 mengelim nih
    heeeeeee
    suka gak wat karipap sardin
    besttt
    kalao rajin ler
    ekekkek

    ReplyDelete
  22. birU,
    semalam hari tak dialysis..akak puasa...
    hari ni, kalau puasa gak... mau pengsan...
    esok.. panjang umur, akak akan puasa...
    berat badan dah naik...
    air lebih... kena puasa ...
    best kan buat currypuff sendiri...

    ReplyDelete
  23. Akak, I forgot to tell you..

    Akak kena seletkan sikit air sebagai 'gam' untuk mencantumkan tepi tepung; pastu barulah dikelepet.

    ReplyDelete
  24. kak som,
    TQ bagi tips. I memang tak tahu pun.. i tau kelim jer..
    TQ banyak2.....

    ReplyDelete

Sila beri komen anda.

Hamster nak makan...