Alhamdulillah...
Pertama kali mencuba masak Gulai Nangka dengan Tulang. Memang tak pernah akak masak sayur Nangka. Akak sejak pagi melihat-lihat resepi dari berbagai-bagai blog dan inilah hasilnya. Akak ambil resepi Gulai Nangka dan Daging Salai dari Chef Mat Gebu-Dapur Tanpa Sempadan. Syukur Alhamdulillah, percubaan pertama kalinya memang sangat sedap.
Sewaktu akak dan Qeeb pergi mengikut rombongan pertunangan adik bongsu akak ke Sepang bulan lalu, kami dihidangkan dengan Gulai Nangka dan Burung Puyuh. Anak akak pernah menyebut ingin akak memasakkan Gulai Nangka seperti itu. Pernah akak beli nangka muda yang sedia untuk di masak tetapi kesibukan makan di kedai membuatkan akak terlupa hinggalah 2 minggu selepas beli nangka muda tersebut baru akak terjumpa bungkusan nangka muda yang sudahpun busuk.
Tadi sekali lagi akak membeli nangka muda. Alhamdulillah. Resepi yang akak ikuti memang dari sumber yang betul. Rasanya sungguh mengejutkan. Untuk berbuka puasa hari ini, gulai nangka ini jadi lauk. Ikan Belanak masin turut menjadi lauk akak maghrib tadi.
Goreng kacang panjang dan udang.
Wahhhh... sedap nyer menu AKAK hari ini.. Azie pun selalu gak tengok resipi dari Che Mat Gebu tu. Intai dan belajar..
ReplyDeleteNangka muda ni Azie selalu beli yang kat pasar yg belum didadukan, cuma kepingan panjang jer. Potong sendiri lebih kecik dan puas hati. Biasanya masak Lemak Cili dgn Udang atau Ayam..
azie,
ReplyDeletesedap betul gulai nangka pertama kali akak cuba ni... lainkali nak cuba masak dgn ikan kurau masin pulak... buat pedas2 lagi...
Nangka muda buat gulai/kari dgn udang pun sedap.. Dgn tulang lembu pun sgtlah lazat.. Sygnya sejak dah kurang muda ni, badan I sgt tak tahan dgn nangka.. Frust nonggeng2 I bila tgok org mamam!!
ReplyDeleteRupa2nya inilah projek Akak ari ni..
ja,
ReplyDeleteakak baru 'discover' gulai nangka muda... nampaknya lepas ini, dah pandailah masak nangka muda... bertambah lauk akak.... :-)
sedapnya.... tp tak leh r makan banyak sangat nangka ni...angin..
ReplyDeleteTahniah (sambil menjilat jaWi.. tis tis)
ReplyDeleteAkak, I tak pernah masak nangka muda. Since Akak can do it, I pun rasa I can do it too. Selama nih rasa cam susah aje (++malas so apa pun tak jadi)
zila,
ReplyDeleteyg buat akak tak pernah masak nangka muda ni pasai takut angin.. tapi... semalam masak, taklah teruk 'lawan angin'. tak teruklah... cuba zila masak, kdg2 tak usah risau.. cuba jer....
kak som,
u tau,
sampai pagi ni TL dok memuji kesedapan gulai nangka semlm. kira percubaan i berjaya...(ada harapan tak dpt bread maker?)
Salam Dik Mah..
ReplyDeletewah.. kecur air liur kakcik! Kat sini asyik makan 'nasi lalapan' je (lebihkurang macam nasi ayam penyet)
Kalau ada lebihan gulai nangka,(esok harinya) keringkan, maam rendang. Makan dengan nasi panas.
ReplyDeletekakcik,
ReplyDeletebest jugak macam tu kakcik, pergi tempat orang, kita rasa pulak makanan mereka... kiranya satu bonus tu...
kak hajah nora,
teringat jugak nak buat macam tu, balik rumah tengok dah selesai... (lainkali buat lebih sikit kot...)
Akak, nampak gaya macam nak dapat bread maker tu. Pertingkatkan usaha, masih ada ruang untuk improve <- sowi lupa in BM, haha ngada aje
ReplyDeleteKak som,
ReplyDeletei pun berharap..
esok i masak gulai nangka lagi...