Thursday, April 22, 2010

Ada beranniiiiii??????

Ingat tak? Masa kita kecik-kecik dulu bila keluar pelangi lepas hujan... kita tengah main-main dengan kenkawan.. lepas tu kita nampaklah pelangi ini di langit... kita nak beritahu kawan kita tapi kita takut... yaaaa... kita TAKUT nak tunjuk... sebab kita telah diberitahu kalau kita berani tunjuk arah pelangi... jari kita akan kudung....

Kita pun dengan takut-takut akan tunjuk dengan menggunakan mulut kita sambil kita muncungkan ke arah langit... Tapi kekadang ada kawan kita yang terlebih ilmu menyakatnya.. akan bagitau... jangan... nanti mulut kau hilang...

Aduh... serba salah betul kita kan...

Akak sampai semalam tak berani nak tunjuk... takut kudung pulak jari ni...

16 comments:

  1. wakakakakakakaka...lawak la akak ni.
    x kudung pon kak oiii...
    ai dah byk kali tunjuk2 rainbow tu ;P

    ReplyDelete
  2. Ai,
    itulah yang akak nak sampaikan...
    masa kita kecik dulu... kita mana ada beranniiii nak tunjuk... dah besar ni lah,dah berakal sikit... kan????

    ReplyDelete
  3. Masa tecik2 dulu bolehlah nak percaya.. Ni dah tak tecik, malah berlbh2 plak besaqnya (I le, Akak tak) tengok pelangi , berani tunjuk dgn 10 jari, beb!!

    *I klentong!!

    ReplyDelete
  4. pagi semalam memang ada pelangi
    sbb hujan leat diawal pagi.

    ReplyDelete
  5. ja.....
    u masih tak berani???????????????????????????????????????????????????? ( i pun jugak...)hehehehe..

    sya....
    ada berani?...

    ReplyDelete
  6. heheheee...bukan tunjuk je, hambik gambar pun berani ;p

    ReplyDelete
  7. sya....
    ambik gambar, tak tunjuk direct ngan jari... ngeeee..ngeee..ngee

    ReplyDelete
  8. hmm...tingat lagu masa kecik2 dulu...

    "Orang tua kata
    Pelangi itu ular
    Berkepala dua
    minum di telaga

    Ia mencedok air
    Gunakan batil emas
    Ramai orang mencari
    Tak mungkin
    Dijumpai

    Kalau kita tunjuk
    Tangan jadi kudung
    Budak ramai takut
    Itu cerita bohong!"

    Dan dgn vangganya maka akak ini tak pernah tak tunjuk pelangi kalau ia muncul! Hikhik! (sila percaya rahsiaku ini...first time citer kat orang tau!)
    Nak nak pulak kalo selalu dapat tengok pelangi semi-circle lagi!

    ReplyDelete
  9. sila tunjuk dengan ibu jari...

    ReplyDelete
  10. lili,
    thank you share dgn kami lagu tu....
    (walau i kecik tahun 70an dulu, tak der pulak makcik2 nyanyi cenggini....) Jom ketengahkan lagu2 rakyat/lama.

    ReplyDelete
  11. doktor...
    tak mau.. kita takut nanti kita punya ibu jari pun tak da... mcamana kita nak buat kerja?...

    ReplyDelete
  12. Masa dulu cakap orang tua tak boleh dibantah walau pun kita tahu dongeng tapi sekarang budak2 dah pandai bercakap ikut logik.

    ReplyDelete
  13. Momokan tu menjadi suatu keseronokan pula hari ni, kan?

    ReplyDelete
  14. kak zai,
    baru berbincang dgn adik ipar sat tadi.. kita masa kecik dulu hormat/dengar cakap orangtua2.. hormat guru.. sekarang.... dah rasa sebaya dgn cikgu dibuatnya cikgu tu...

    azie,
    jadi pernghiburlara kita jugak akhirnya... bila kita mengenangkan.. ye tak???

    ReplyDelete
  15. salam kenal

    heh heh heh, tunjuk jer

    ReplyDelete
  16. mak su...
    terima kaseh sudi singgah...
    okay lain kali saya tunjuk jer..dengan sepuluh2 jari... hehehehehehehe

    ReplyDelete

Sila beri komen anda.

Hamster nak makan...