Sunday, April 25, 2010

Lauk Minang masakan emak.


Khas buat fa....
Ikutkan malas dan tak tahu.. akak akan ambil gambar menggunakan kamera handphone jer...
tapi fa (Aintsuperwoman) meminta akak menggunakan kamera Sony a 380 DSLR.. inilah percubaan pertama akak..

Ini adalah juadah istimewa yang disediakan oleh mak akak disamping lauk-lauk yang telah disediakan oleh pihak katerer.

Lauk masakan mak iaitu Sambal Tempoyak...

Masak Lemak Nangka dan Ikan Masin.

Rendang daging....

Amacam Fa..???? boleh tak???....
Nampaknya akak kena banyak menggunakan kamera DSLR.

11 comments:

  1. akak,
    gambar okay, sharp tapi kena control pencahayaan sikit, nampak macam terlebih terang....ewahhhhh..macam kita pernah pegi kursus! heheheee....fa pun tak reti sebenarnya, hanya sekadar komen pada pandangan mata ni je...anyway, satu cubaan yang baik, lama2 terror la tu!

    ReplyDelete
  2. Wahhh.... sedap. Tapi setuju gak dgn FA tu. Cahaya macam terlebih. Cewahhhh.. tak pandai gak tapi sbb guna Kamera Olympus yg ada lense panjang tu, tau gak ler skit2..

    Selamat berusaha lagi AKAK. Chaiyok! Chaiyok! Chaiyok!

    ReplyDelete
  3. Rendang nampak sedap.

    Masa adik kak Zai beli camera tu dia pergi kursus nak memahirkan diri sebab banyak sangat functionnya.

    ReplyDelete
  4. Fa,
    akak akan cuba belajar... lepas ni, sapa nak tgk.. kena bayor pengeras.. hehehehe...

    azie,
    baru nak belajar.. nanti lama2 mungkin boleh cantik... hehehe.. iye..iyer jer...

    kak zai,
    rendang mak tu mmg special.. takda tolok banding...
    mmg sony ada bgtau nak bg kelas fotography.. tapi blm ada masa nak pergi...

    ReplyDelete
  5. cayalah...
    nampak lagi sedap...

    ReplyDelete
  6. doktor,
    sehingga rasa terbuka selera ker?...
    (verangan nak ambil gambar yang sungguh mengesankan...)

    ReplyDelete
  7. sedap, suka rendang daging, w/pun saya orang nogori, tapi saya gagal bab prepare rendang daging cenggitu :(

    eh? adakah saya ini dekat dengan umah emak? (refer n3 bawah)

    ReplyDelete
  8. akak masakan minang nie negeri sembilan punya kan??
    sedaaaaaapnyaaaa.. :)

    ReplyDelete
  9. mak su,
    alhamdulillah.. byk sedara mara yg berkata rendang daging mak ni memang 'the best'. Jadinya masa kenduri adik semalam, mak akak sengaja buat 40kilo daging untuk dijamu sedara mara yg datang. jgnkan mak su... akak pun masih belum pandai masak rendang cenggitu...
    rumah mak su kat mana????..

    agent_sesat,
    salam perkenalan. terima kaseh singgah...
    setahu akak masakan minang ni memang bersamaan dengan masakan nogori... duo2 sodap dan sorupa.

    ReplyDelete
  10. Masakan Minang memang sedaaap!!

    ReplyDelete
  11. kak hajah nora,
    sesiapa yg suka makan, makanan minang memang memenuhi citarasa selera mereka.....

    ReplyDelete

Sila beri komen anda.

Hamster nak makan...