Tuesday, April 20, 2010

Puasa dan tugas dan masak dan kenduri


Hari ini akak usaha dengan gigih juga untuk puasa. Untuk memulakan puasa setelah agak 3 minggu tak puasa, memang agak sukar. Pagi-pagi perut dah menunjukkan ianya lapar. Krik-kruk.. jangan cakap... siap terceri beri jugak... tapi akak gigih jugak.. dahlah malam tadi akak makan sedikit masa dinner sebab 'kesedapan' lauk yang di masak bibik.. hmmm... akak usahakan juga puasa....

Duduk melayan lektok sampailah masa nak ambil anak sekolah...
Aisyah akan duduk sebaik-baiknya jika hanya dia seorang dalam kereta....

Kelihatan murid2 sekolah kakaknya dah mula keluar....
Sengaja akak tunggu di tepi perhentian bas....

Cuaca di luar agak panas sedikit... 33 darjah celsius...

Setelah mengangkut semua kakak-kakaknya... kami pun singgah di kedai runcit 'regular' untuk membeli akhbar dan roti...

Lihatlah... Aisyah dah bertukar ke tempat duduk belakang sebab dah ada kakak Ainnya dan kakak Zahrahnya...

Untuk berbuka puasa hari ini, suami akak telah membelikan akak dan anak-anak sedozen Big Apple Donuts... jazakallahukhairan... Yang... ( cengginilah selalu.. kalau akak puasa, mesti suami membelikan donuts ke.. durian pancake ke... thank u... Yang ).

Lauk ketam yang telah akak habiskan isi badan ketamnya dan tinggalkan sepitnya....

Dan juga sejak sabtu berulang alik ke Sepang dan seperti yang sesiapa yg selalu melalui jalan ini telah sedia maklum, di kiri dan kanan jalan akan ada gerai menjual buah 'pittaya' aka 'dragon fruits'.. maka akak borong tiga kilo dan buat jus juga..


9 comments:

  1. gulai ketam..
    baru masak aritu hehehe...
    sama cam akak gak..tinggal sepit je..
    isi badan dah ghaib masuk perut
    :D

    ReplyDelete
  2. tak ceri-beri ke minum air dragon tu Kak??
    :)

    ReplyDelete
  3. mimi...
    sedapkan gulai ketam...
    hendak2 yg kita mashak shendiwi....

    drsinga,
    hmmmm.... itu pasallah ceri beri...
    ingatkan 'phosphate binder' punya kereja..
    jahatlah dragon fruit ni....
    tapi banyak lg dlm peti sejuk....

    ReplyDelete
  4. haii, bila laaaa fa dapat merasa air tangan akak. Asyik dok nengok ke gamborrrr je... :( (uhuk!)

    ReplyDelete
  5. Sedap jus dragon fruit,kak Zai selalu buat bila musim.

    Ketam...kegemaran anak2 kak Zai.

    Sebenarnya kak Zai asal orang Perak tapi sejak mak dah tak ada jarang balik kesana.Dulu pakcik duduk Dato' Keramat itu yang selalu tinggal di Kl.

    ReplyDelete
  6. Salam Mah,

    Amboi, selera tajam nampak... dah puas makan ketam makan dragon pulak, bebaik kang jadi dragon ball plak..he..he..

    ReplyDelete
  7. fa,
    ekceli... (sambil putau-putau bijik mata memandang keatas dan bawah...)
    ekceli.. fa dah rasa air tangan akak tau... fa lupa ya...??? kan ada akak bagi masak tempoyak.. dari air tangan akak lah tu...
    ekceli kan... akak teringin nak merasa sambal udang petai fa.... ( che..che..che..)

    Kak zai,
    saya dulu tinggal di kg baru.. nak pergi dato keramat memang lalu depan rumah saya... kita tak mengenal...

    Yati,
    hmmm gitulah selera minang... tajam....
    heehehehehhe...

    ReplyDelete
  8. huhuhu..ketam masak lomak cili api campur belimbing buluh
    peerrrgggg........... oopppss akak posa yeee...?

    ReplyDelete
  9. sya,..
    untung akak tengok kmen ni ari ni.. esok akak akan puasa lagi...

    ReplyDelete

Sila beri komen anda.

Hamster nak makan...