Thursday, April 15, 2010

Resepi Ayam Masak Ros-step by step

Sebelum ini akak ada masukkan resepi Ayam Masak Ros. Akak turut tuliskan resepinya.
Hari ini, akak ada terlebih rajin sikit untuk mengambil gambar cara-cara membuatnya. Kekdahnya... (pinjam kata-kata kak som)

Maka inilah hasilnya dari tangkapan kamewa Aikon... ( DSLR besar kerja... akak nak simpan untuk ambil gambar upacara pernikahan adik teruna akak sabtu ni....~ my first assignment... )

Yani, khas untuk u...

Bawang merah yang telah dipotong/hiris bulat..


Antara bahan-bahan yang diperlukan
tomato buah.. santan pekat...daun pandan..beberapa batang serai... dan untuk menumis.. phutter... (butter)...

Tumiskan butter dan bawang putih yang ditumbuk halus...

Masukkan ayam yang sudah dilumur dengan kunyit dan garam...

Jangan lupa masukkan serai beberapa batang dan daun pandan..
Inilah yang mendatangkan wanginya... sebab itu namanya Ros...

Bawang besar yang telah di goreng hingga layu, kemudian minyak gorengan bawang tersebut digunakan untuk menggoreng cili kisar... ikut suka, nak pedas, letak lebih.. tak suka pedas.. letak sikit...

Ayam di letakkan santan pekat setelah naik semua bau... Harummmmm...

Tomato akan mempengaruhi warna dan rasa... lagi banyak lagi sedap..

Masukkan cili yang telah digoreng asing...

Masukkan juga bawang yang telah digorengkan layu.

Kuah Ayam Masak Ros yang sudah mendidih...

Ayam masak Ros ini sedap di hidangkan panas2 bersama-sama roti 'french loaf ' yang di bakar... memanglah sedap...

Orang yang bertanggungjawap mengajar resepi ini adalah kak Wan yang dahulunya menjadi kawan akak sewaktu akak tinggal di Pulau Pinang. Kami berkenalan kerana sama-sama menanti anak sekolah di Sekolah Kebangsaan Batu Lancang. Kak Wan cukup rajin berkunjung kerumah akak dan sewaktu akak berpindah, dia akan datang awal untuk membantu. Kalau diminta resepi, dia akan terus tunjukkan dengan datang kerumah kita dan tunjukkan cara-cara memasak. Sebab itu akak cepat dapat resepi ini...
Thank you kak wan.... lama kita dah tak jumpa. Kak wan pun dah sibuk dengan menjaga cucu yang semakin tahun semakin bertambah....
Jika di panjang umur, ada rezeki... kita pasti akan berjumpa lagi.

4 comments:

  1. Akak, siapa yang makan kaki cik Yam tu? Makan pun kena betul kekdahnya; kalau tak, sayang!!

    ReplyDelete
  2. kak som,
    kaki ayam tu tinggi phosphate nya...
    kemungkinan i tingalkan ajer... kalau dulu, menjadi perebutan antara i dan qeeb...

    ReplyDelete
  3. Seronoknya bertukar-tukar resepi. Saya tukar2 resepi ok, buatnya belum tentu. Tapi kalu dapat tukar2 lauk, best nihhhh...

    ReplyDelete
  4. azie,
    tiapkali akak pindah randah, mesti ada satu resepi akak dapat.. tapi kat penang, byk resepi yang akak dapat... masak kari cara depa lah.. macam2..

    ReplyDelete

Sila beri komen anda.

Hamster nak makan...