Friday, October 23, 2009

Syukur.

Malam tadi, akak rasa funny semacam. Akak dah terasa sesak nafas...

Ambil oxy meter, oxygen 99. okay... lihat nadi 80 BPM... akak ni memang cepat panic... ingatkan dah dekat sesak nafas... Sebelum pasang mesin oxygen portable, akak turun bawah tanya tuan doktor.... doktor sedang enak mengadap makan malam. [convenient betul bila duduk serumah ngan doktor... doktor tengah makan pun kena layan pesakit andeh ni....].

doktor: tadi, minum banyak?

pesakit: [mati hidup balik tak nak mengaku.. curi2 minum]..eeeee macam biasalah.

doktor: muka dan mata dah bengkak...[indicator jika minum lebih air].

pesakit: orang minum macam biasa jeee. [ dah terbukti pun taknak ngaku... andehku..andehku...]

doktor: cakap betul2, rasa macam mana?

pesakit: hmmmm rasa funny... [terus naik atas sebab takut kena tanya].

Sebenarnya akak nak kata dada rasa sesak... nak nafas tak lepas... tapi doktor tengah makan...

pesakit: nanti tolong periksa yeer...

Sempatlak tinggal pesan...

Selesai makan, suami pun naik atas periksa BP... Ambil stetoscope periksa pernafasan... Alhamdulillah okay.

Doktor: Dada okay, tak da air.... BP je tinggi

pesakit: Alhamdulillah.

Doktor: Petang tadi dapat tidur?

pesakit: mana orang pernah tidur petang...

Doktor: Okay, tidur awal...

Rupa-rupanya bila pagi tadi suami akak kata dia pun rasa funny sebab makan masak lomak cili api semalam pedas sangat.... perut jadi sebu... Itulah sebenarnya akak rasa semalam...Sebab akak dah pernah sesak nafas sampai kena intubate/ventilate.... akak cepat panik...Rasa menyesal juga mencuri-curi minum air..... tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
tak boleh tahan....................
Air tu memanggil-manggil suruh ambil dalam peti sejuk tu.

9 comments:

  1. Adikkkkkkk...adikkkkkkkk.....

    mentang2 le doktor dalam rumah... sesuka ati je minum banyak2.. sakit nanti sendiri tanggung tau! Babab kang....

    ReplyDelete
  2. kakcik,
    bab air ni..... saya masih belum kuat melawannya...
    tolonglah saya....

    ReplyDelete
  3. Salam Rahmah, How r u feeling today? Jgn lah curi2 minum lagi..saya pulak yg risaukan kesihatan Rahmah. Rahmah sgt muda, anak2 dan suami masih lagi memerlukan kasih sayang sbg ibu dan isteri..Memang susah berpantang..
    Nasib baik serumah dgn Doktor,
    Take care

    ReplyDelete
  4. kak nani,
    Alhamdulillah. Pagi ni okay... sebu dah hilang...
    Terima kaseh bagi kata semangat.
    Inilah kelemahan saya setahun ini....
    Namanya AIR.

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah, k.rahmah OK ...

    Dah lama nak habaq, wan ada terbaca buku pesakit2 yg sembuh dengan rawatan ruqyah
    termasuklah pesakit buah pinggang,
    mungkin k.rahmah boleh cuba di samping
    perubatan moden ..
    Yalah kan, Allah yg memberi penyakit dan Allah juga yg menyembuhkan, insyaAllah ... Take care!

    wan

    ReplyDelete
  6. salam wan,
    nombor hp dah tukar ke?

    ReplyDelete
  7. Salam

    Nak kena rotan ni, kalau sakit tuan doktor juga yang susah tengah makan pun kena entertain pesakit.Kat mana ya letak rotan yang Aisyah selalu takut, meh sini ada orang degil.

    ReplyDelete
  8. kak zai,
    betullah. Degil betul saya bila bab air.... ari tu dah berjanji bagai. tolonglah kalau ada doa ke, apa2 ke.... biar saya tak degil sangat.
    [kalau mcm ni, bukan aisyah je takmahu jumpa en rotan... ,mak dia pun patut kena jumpa en rotan.

    ReplyDelete
  9. wassalam k.rahmah

    wan x tukar no, cuma tadi charge fon terlajak pulak ...
    ada missed call, tp fon ni x leh trace no sapa (ke saya yg x pandai guna hehe), wan mmg suspens nak call kalau x de dlm list (ada sebenanya), macam2 experience, sorry ya!

    wan

    ReplyDelete

Sila beri komen anda.

Hamster nak makan...